Betegek világnapja

Betegek világnapja- hagyomány az egri Fájdalmas Anya templomban

A betegek világnapjának elindítása Szent ll. János Pál pápa nevéhez fűződik.

A Szentatya, az ellene elkövetett merénylet nyomán egyre inkább személyesen is megtapasztalta a betegség embertpróbáló keresztjét, s ezzel még nagyobb egyetértéssel viseltetett a beteg, megpróbált emberek iránt. Így 1993 óta február 11-e a betegek világnapja lett a katolikus egyházban.

 Február 11-én a lourdes-i jelenésekre emlékezett az egyház: 1858-ban e napon jelent meg a Szűzanya egy Soubirous Bernadett nevű francia lánynak Lourdes-ban. A későbbiekben a barlangban forrás fakadt, melynek vize igazoltan gyógyító hatású. A Szűzanya pedig Bernadett rövid élete során még 18-szor jelent meg. Az első jelenés helyén templom épült, itt évente több százezer zarándok fordul meg, és több ezerre tehető a csodás gyógyulások száma is. 1891-ben Xlll. Leó pápa hivatalosan is elismerte a lourdes-i jelenések természetfeletti jellegét.

A világnapnak célja, hogy az emberek felismerjék a beteg emberek problémáit és a szenvedést is jobban megértsék. Az egyház ezen a napon a beteg emberekért imádkozik a szentmisében, sok templomban a betegek szentségét is kiszolgáltatják, ezzel biztosítva a szenvedő emberek számára, hogy egy közösség élő tagjai, hogy egyházuk gondoskodik róluk, testi- lelki egészségükről, jól-létükről. A Bethesda fürdőnél 38 éve várakozó ember tragédiája, hogy „nincs embere”, aki a vízhez vinné, amikor az angyal felkavarja a vizet.

Az egri Servita templomban már több év óta megünneplik a betegek világnapját, betegek, orvosok, ápolók részvételével. Így történt ez idén, 2016. február 11-én is. Ternyák Csaba Érsek Úr jelenlétével idén is biztosította idős, beteg, egri és környékbeli híveit, hogy szolidáris velük; hogy figyel a beteg emberekre, hogy szavaival lelki vigaszt nyújt a szenvedőknek. A betegek szentsége külsőleg az olajjal való megkenés, ami elsősorban a lelket erősíti a betegség elviselésében, de fizikailag is segíthet. Homíliájában Érsek Atya rávilágított, hogy a szenvedés, a fájdalom, a betegség mindenkire egyaránt vonatkozik, senki sem mentesül ezektől a próbatételektől. Életünket nem szabad csak rövid földi életként élni, túl kell látnunk azon a vonalon, amit halálnak nevezünk, életünket, szenvedéseinket az örök élet nézőpontjából kell szemlélnünk.